عایق هوابرد صوت
عایق هوابرد صوت یا عایق صدا به موادی گفته میشود که با ایجاد موانعی از انتقال صدا به داخل و خارج ساختمان ممانعت میکنند. این مورد بهدلیل افزایش آلودگیهای صوتی طی سال های اخیر به ویژه در مناطق مسکونی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نقش مهمی در ایجاد محیط آرام برای کار و زندگی ایفا میکند.
امروزه و با توجه به نقش مهم این نوع عایق در بهینهسازی فضاهای پیرامون ما از جمله محیط کار و زندگی، با متنوع و تخصصیتر شدن این محصولات روبرو هستیم؛ مزیتی که امکان کاربرد بهینه و حسابشده آنها را در موقعیتهای مختلف فراهم میآورد.
در این مطلب به بررسی عایق هوابرد صوت، ویژگیها و مزیتهای کاربردی آن میپردازیم.
اگر به دنبال کسب اطلاعات درباره عایق الاستومری ضد حریق هستید به این صفحه مراجعه کنید.
عایق صوتی هوابرد
قوای شنیداری از حسهای مهم در انسان و دیگر جانداران بوده که مقیاس و اندازههای آن در موجودات مختلف با یکدیگر متفاوت است.
این توانایی مفید و کاربردی، کمک زیادی به شناخت محیط اطراف نموده و به ایجاد حس لذت، خطر، هشدار و بسیاری دیگر از راههای ارتباطی موجودات با محیط پیرامون منجر میشود.
بخش بزرگی از لذات و تفریحات امروزی نیز وابسته به منابع تولید صداست که پخش موزیک و استفاده از نواهای دلنشین قسمت مهم و دلچسبی از این تفریحات را رقم میزند.
با این وجود، امواج صدا در مواردی نیز میتوانند مضر و آسیبرسان باشند. برای مثال برخی فرکانسهای صوتی با مقیاسهای شنوایی انسان همخوانی نداشته و به گوش آسیب میرسانند.
همچنین شدت و میزان صدای تولیدی یا استمرار آن برای مدت طولانی آزار دهنده بوده و شرایط روحی و عصبی نامناسبی را برای افراد رقم میزند.
خوشبختانه همگام با پیشرفت علوم در این زمینه و شناخت و دستهبندی اصوات و ویژگیهای مربوط به آنها در عصر ما گامهای مثبت زیادی در مسیر رفع این معضلات برداشته شده است.
امروزه بهموازات بیشتر شدن آلودگیهای صوتی، راههای علمی و موثری نیز برای پیشگیری از این مشکل شناخته شده که کاربرد عایق هوابرد صوت یکی از آنهاست.
در تعریفی ساده عایق هوابرد صوت مانع از جابجایی صدا از داخل ساختمان به بیرون و برعکس میشود. اما سیستم عملکرد این نوع عایق دارای پیچیدگی زیادی بوده و بهرهمند از فناوری نوینی است که مهندسین با شناخت مواد آن را تدارک دیدهاند.
در ادامه به بررسی عملکرد عایق هوابرد صوت میپردازیم.
عایق صوتی هوابردی
عایق صوتی هوابردی در فرایند جابجایی صدا به شکل حرکت موجی بوده و در مسیر خود هوا و موانع موجود را تا حد توان به لرزش درمیآورد. ما با رسیدن این امواج صوتی به گوشمان و سپس تحریک مغز صداها را میشنویم.
صداهای تولیدشده به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
گروه اول که به هوابرد یا (airborne sound) معروفند از طریق هوا منتقل شده و شامل مواردی نظیر صدای مکالمات، آوای پرندگان و جانوران، صدای خودروها و هواپیما، رادیو و تلویزیون و نظایر آن است.
گروه دوم با نام اصوات ضربهای یا (Impact sound) اغلب در اثر تماس با اشیاء یا وارد کردن ضربه به آنها تولید شده و از همان طریق نیز منتقل میشوند. نمونه این نوع اصوات را میتوان در مواردی مانند راه رفتن و نواختن ضربه به آلات موسیقی کوبهای مشاهده کرد.
گرچه این صداها به خودی خود عامل آزاردهنده یا آلودگی صوتی محسوب نمیشوند، اما با ازدیاد این صداها امکان برقراری آرامش در محیط از بین میرود.
بهعلاوه با وجود ساختمانها و فضاهایی با کاربردهای چند منظوره، این روزها نیاز به ممانعت از ورود و خروج صدا به بخشی از صنعت طراحی داخلی تبدیل شده است.
کاربرد عایقهای آکوستیک و صداگیرها در همین مسیر رونق گرفته و نیازهای بخشی از جامعه به چنین فضاهایی را تامین میکند.
عایق صوتی هوابرد چیست و چگونه عمل میکند؟
در همه این مواردی که با صداهای مزاحم و آزاردهنده روبرو هستیم، کنترل انتقال صدا میتواند توسط عایقهای صوتی صورت گرفته و مانع از جابجایی صداها شود.
امروزه شیوههای مختلفی برای این کار بهوجود آمده و انواع عایقهای صوتی نقش مهمی در این مورد ایفا میکنند.
عایق صوتی هوابرد نمونهای از این ملزومات است که فعالیتهای موفق بسیاری از آن ثبت شده است، تا جایی که امروزه از آن بهعنوان یکی از موثرترین شیوههای کنترل و عایق نمودن محیط در برابر آلودگیهای صوتی یاد میشود. همانطور که انتقال صدا به شیوههای مختلف انجام میگیرد، عایقبندی ساختمانها نیز شامل روشهای مختلفی است که در ادامه به آنها می پردازیم.
عایق صوتی هوابردی و شیوه های پیشگیری از انتقال صدا
هر بنا ممکن است از جهات مختلف به عایق صوتی هوابردی یا مصونیت در برابر صدا نیاز داشته باشد.
برخی از این روشها عبارتند از:
عایق هوابرد صوت عمومی یا (Vertical airborne sound insulation)
هر گونه سروصدا در طبقات پایین و بالا و نیز فضاهای مجاور را میتوان از طریق این گزینه تا حد قابل قبولی کاهش داد. این گزینه بیشتر در مجتمعهای آپارتمانی مسکونی و پرجمعیت و برای ایجاد آرامش لازم در طبقات میانی بهکار گرفته میشود.
عایق هوابرد صوت یکطرفه یا (One-way sound insulation)
در برخی موارد تاسیسات نصب شده یا کاربردی بهشکل معلق در ساختمان به منبع صدا و آلودگی صوتی برای طبقات زیرین تبدیل میشوند. در این حالت کاربرد عایق هوابرد صوت برای کاهش انتقال صدا به اتاقهای زیرین تا حد زیادی موثر و مفید است.
عایق صوتی در برابر ضربه یا (Impact sound insulation)
این سیستم اغلب در طبقات زیرین بناهایی مورد استفاده است که تردد افراد در آنها زیاد بوده و انتقال صدای گامهای آنها موجب ایجاد مزاحمت و سلب آرامش افراد میشود. سازههای چندمنظوره که در طبقات تحتانی مسکونی بوده یا مشاغلی با نیاز به آرامش در آنها مستقر هستند از کاربران اصلی این ملزومات عایق هوابرد صوت بهشمار میآیند. مانند آموزشگاههای موسیقی و مراکز صدابرداری، بیمارستانها و مراکز توانبخشی بیماران روحی.
آکوستیک دیوار مشترک یا اتاق به اتاق یا (Room-to-room insulation)
ترکیب پارتیشنبندی و بهکارگیری عایق صوتی در سقف میتواند از انتقال اتاق به اتاق صدا پیشگیری نماید. در این روش سایر بخشهایی که میتوانند زمینه انتقال صدا و ایجاد آلودگی صوتی را فراهم کنند مانند درب و پنجرهها نیز باید به نوبه خود از عایق مناسب با اجرای دقیق برخوردار باشند.
قیمت عایق هوابرد صوت و موارد مرتبط
قیمتگذاری این نوع عایقها اغلب به موارد متعددی مربوط بوده و در یک یا چند فاکتور ساده محدود نمیشود. بسته به نوع و میزان متریال مصرفی، هزینه عایقبندی متفاوت خواهد بود. بهعلاوه هزینه نصب برای انواع مختلف این ملزومات بسته به نوع نصب و نفرات و زمان لازم برای انجام کار متنوع است.
علاوه بر این موارد، تاثیرات جانبی نظیر نوسانات قیمت ارز و بالا رفتن قیمت اجزا و ملزومات کار نیز تاثیر بالایی در این مورد بر جای میگذارند. همچنین متراژ مورد نظر برای عایق کاری بر قیمت نهایی کار موثر بوده و حدود عدد آن را تعیین میکند.
برای اطلاع از قیمتهای روز انواع قیمت عایق هوابرد صوت میتوان به سایتهای فروش معتبر این کالا مراجعه نموده و از جداول قیمتبندی این محصولات مطلع شد. همچنین برای دریافت قیمت و دیگر اطلاعات جانبی درباره انواع عایق و نیز نحوه نصب و ویژگیهای این محصولات میتوان از طریق مشاوره با کارشناس فروشگاه اینترنتی وارد عمل شد.
در این صورت علاوه بر دریافت اطلاعات مربوط به قیمت و مزایای کاربردی هر محصول، میتوانید اطلاعات لازم درباره ملزومات جانبی و دیگر انواع عایق کاربردی آکوستیک در ساختمان و شیوه پیادهسازی آنها نیز را دریافت نمایید.
هزینه عایق هوابرد صوت
برای گفتگو درباره هزینههای عایقکاری ساختمان در بخش عایق هوابرد صوت، ابتدا لازم است اطلاعات لازم درباره تنوع موارد کاربردی و هزینههای این کار را جمعآوری نماییم.
عایقهای صوتی امروزه به صنعتی بزرگ با شاخهها و جزئیات فرعی فراوان تبدیل شده و بخشهای تخصصی زیادی را در بر میگیرند.
بسته به نوع عایق و شیوه اجرای آن تفاوت زیادی در هزینه اجرای کار وجود دارد. همینطور تعداد لایههای عایق و تکنولوژی بهکار رفته در تولید آن نقش مهمی در این قیمتگذاری ایفا میکند.
برای مثال عایقهای پلی یورتان با روشهای تزریقی و پاششی، امروزه سهم بزرگی در اجرای عایق هوابرد صوت ایفا میکنند. بدیهی است روش اجرا، تجهیزات مورد نیاز برای این کار و زمان و نفرات لازم و بهویژه مواد اولیه مصرفی برای این کار با یکدیگر متفاوت بوده و تاثیر بالایی در این قیمتگذاری دارد.
همچنین آمادهسازی مکان اجرای عملیات عایقکاری، میتواند هزینههای جانبی بیشتری را برای کاربران بهدنبال داشته باشد.
با در نظر گرفتن همه این موارد میتوان به یک آمار نسبی از هزینههای نصب عایق صوتی یا آکوستیک در ساختمان دست یافت. البته در همه حال باید نوسانات قیمتها و تغییرات روزمره هزینه تجهیزات نصب را نیز در نظر داشت.
کلام پایانی
آلودگی صوتی و صداهای مزاحم با افزایش جمعیت و وجود صنایع گوناگون کوچک و بزرگ امروزه به بخشی ناگزیر از زندگی اغلب مردم بهویژه در کلانشهرها تبدیل شده است. به طوری که تدابیر بهکار گرفته شده برای رهایی از آن به تغییراتی در ساختمان سازی بدل شده و به نوبه خود مشاغلی را ایجاد نموده است.
عایقکاری و استفاده تخصصی از عایق هوابرد صوت یکی از این شاخههای صنعت ساختمان و تاسیسات است که این روزها با استقبال بالای کاربران روبروست.
شما نیز میتوانید برای انجام عملیات عایق صوتی و تبدیل خانه یا محل کار خود به فضایی آرام، کمصدا و حتی آکوستیک از این تجهیزات بهرهمند شوید.
پیشنهاد میکنیم برای انتخاب بهترین نمونههای این ملزومات فرصت مشاوره با کارشناس فروش سایتهای معتبر و فروشگاههای اینترنتی عرضه کننده این محصولات را از دست ندهید.
ما در مقاله های قبلی درباره پنل جاذب صوت توضیح دادیم برای کسب اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
با ما تماس بگیرید
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با ما تماس بگیرید