عایق آکوستیک
عایق آکوستیک چیست؟
اگرچه شنیدن صداهای طبیعت موهبتی است که در اختیار بیشتر انسانها گذاشته شده است، اما بسیاری از فضاها نیاز به سکوت دارند. هرگاه از سر کار به خانه برمیگردید، انتظار فضایی آرام را دارید که به دور از سروصدای ترافیک و شلوغی بیرون، و حتی گفتوگو و جروبحث همسایهها باشد. اگر دیوارهای خانه شما عایق آکوستیک نباشد، سروصدای بیرون باز هم ممکن است آرامش شما را به هم بزند. بدین ترتیب سروصدای وانتی، بلندگوی مدرسه و سروصداهای بچههای همسایه هم آسایش و راحتی شما را خدشهدار خواهند کرد.
سازههایی که به شیوه اصولی ساخته میشوند، از مواد عایق صوتی استفاده میکنند. این سازهها چه مسکونی باشند، چه اداری و چه تجاری، آرامش و آسایش بیشتری برای ساکنان خود فراهم میکنند. حتی خودروها هم در صورت آکوستیک بودن، آسایش بیشتری برای سرنشینان آن به ارمغان میآورند.
در مروری بر اینکه عایق آکوستیک چیست با ما همراه باشید.
اگر به دنبال کسب اطلاعات درباره عایق تولید ایران هستید به این صفحه مراجعه کنید.
آکوستیک (Acoustic) چیست؟
آکوستیک واژهای است که اگر بهصورت جمع نوشته شود: Acoustics بهمعنای شاخهای از علم فیزیک یا صوتشناسی است. اما اگر به شکل مفرد نوشته شود: Acoustic بهمعنای بازتاب صدا در یک فضا است. اصطلاح آکوستیک و آکوستیک کردن برای فضاهایی به کار میرود که بازتاب صدا بسیار کم است. فضاهای آکوستیک بهدلیل بازتاب نیافتن صدا، مناسب فعالیتهایی مانند ضبط صدا و برنامه، تمرین نمایش، موسیقی و بسیاری فعالیتهای دیگر هستند.
برای آکوستیک کردن یک فضا نیاز به موادی است که صدا را از خود عبور نمیدهند. این مواد کارکردی دوگانه دارند. هم از بیرون رفتن سروصدای داخل سازه جلوگیری میکنند، و هم مانع از وارد شدن سروصدای بیرون به داخل ساختمان میشوند. بدین ترتیب در پاسخ پرسش عایق آکوستیک چیست باید گفته شود به هرنوع مادهای که مانع برون رفت صدا از سازه شود، عایق صوتی یا آکوستیک گفته میشود.
سازهای که عایق صدا است، دارای استانداردهای لازم یک فضای آکوستیک است. برای عایقسازی سازهها در برابر صدا روشهای مختلفی وجود دارد که در همه آنها از عایقهای مختلف استفاده میشود. یک عایق صوتی خوب باید چگالی مناسبی داشته باشد و جرم آن اجازه عبور صدا را ندهد. همچنین در برابر رطوبت نفوذناپذیر باشد. بهترین عایقهای صوتی آب و رطوبت را به خود جذب نمیکنند.
مجموعه سانا عایق مفتخر است تمامی خدمات مربوط به تولیدکننده عایق صنعتی را در اختیار شما قرار دهد.
عایق آکوستیک و انواع آن
عایقهای آکوستیک را با توجه به گزینههای مختلفی میتوان دستهبندی کرد.
انواع عایق صوتی با توجه به روکار یا توکار بودن:
عایق صوتی روکار:
عایقهای صوتی روکار همانطور که از نامشان مشخص است، بر روی دیوار نصب میشوند. در ایران بیشتر ساختمانها بدون در نظر گرفتن استانداردهای حرارتی و صوتی ساخته میشوند. به همین دلیل است که در بسیاری اوقات ساکنان یک سازه مجبور هستند تا از داخل سازه، آن را آکوستیک کنند. این نوع از عایقهای صوتی نباید دکوراسیون داخلی سازه را خراب کنند.
بسیاری از انواع عایق صوتی روکار چندمنظوره هستند. یعنی بهگونهای ساخته میشوند که دکوراسیون ساختمان را به هم نریزند. در حال حاضر انواع مختلفی از عایقهای صوتی روکار ساخته شده که هرکدام از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارا است.
عایق صوتی توکار:
عایق صوتی توکار از نمونه مواد نارسانای صوتی است که در زمان ساخت سازه، در فضای بین دیوارها یا سقفها قرار میگیرد.
انواع عایق آکوستیک با توجه به عملکرد آنها:
از نظر عملکرد عایقهای صوتی به دو دسته تقسیم میشوند:
عایق سروصدای بیرون:
این نوع عایق کردن سازه برای جلوگیری از نفوذ سروصدای بیرون به داخل ساختمان، یا برعکس است.
عایق صوتی داخل فضا:
عایق ساختن فضای داخلی به این معنا است که با جذب طنین صداها در داخل فضا، از انعکاس آنها جلوگیری شود. این ویژگی مناسب استودیوهای ضبط برنامههای رادیویی و تلویزیونی است.
انواع عایق آکوستیک با توجه به محل مورد استفاده:
بر اساس اینکه عایقهای آکوستیک در کدام بخش سازه به کار میروند، میتوان آنها را به دستههای مختلفی تقسیم کرد.
عایق آکوستیک دیوار:
انواع مختلفی از عایق آکوستیک دیواری در ساخت ساختمانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. عایقهای صوتی دیواری در زمان ساخت سازه، در فضای بین دیوارها قرار میگیرند. عایق آکوستیک دیواری در ساخت همه استودیوهای رادیویی و تلویزیونی به کار میرود. دیوارهایی که با این روش آکوستیک میشوند، در برابر سروصدای بیرون تقریبا غیرقابل نفوذ میگردند.
آکوستیک دیواری ساکنان یک ساختمان را از سروصداهای معمول فضای بیرون محفوظ نگه میدارد. با آکوستیک کردن دیوارها نه سروصدای همسایهها به داخل ساختمان شما نفوذ میکند و نه اگر روزی شما هوس کردید با صدای بلند به موسیقی گوش کنید، مزاحم دیگران خواهید شد.
عایق صوتی دیوار مشترک روکار:
یکی از انواع عایق آکوستیک دیواری، عایق دیوار مشترک روکار است. عایقهای تختهای از بهترین عایقهای دیوار مشترک روکار هستند. با بهرهگیری از این نوع عایقهای دیواری میتوان اتاق یا فضای داخل سازه را آکوستیک کرد. عایق صوتی دیوار مشترک با 3 سانتیمتر ضخامت میتواند مانعی در برابر سروصدای بیرون ایجاد کند. بهترین عایقهای ضدصدای دیوار مشترک، چگالی بالایی دارند.
این دیوارهای نارسانا از چند لایه تشکیل شدهاند و صداهایی با فرکانسهای مختلف را مهار میکنند. یکی از اصلیترین موادی که در دیوارهای عایق صوتی مورد استفاده قرار میگیرد، پشم سنگ است.
عایق صوتی سقف:
بسیاری مواقع سروصدای آزار دهنده از سقف سازهها، و از طبقه بالایی ساختمان است. نخستین عامل مهم در عایقسازی سقف سازهها، جنس سقف است. اینکه جنس سقف از بتن، سیمان، آجر یا چوب باشد عامل تعیینکنندهای در نوع عایق مورد استفاده آن است. نکته بعدی نوع صدایی است که نیاز است تا سازه در برابر آن عایق شود. آکوستیک ساختن سقف در برابر صدای تلویزیون، صحبت کردن افراد، ضربه و موارد دیگر تا حدی میتواند با هم متفاوت باشد.
عایق صوتی کف:
گاهی نیاز است تا کف سازه عایق شود تا از برونرفت صدا به طبقه پائینی جلوگیری کند. خرید عایق آکوستیک برای کف سازه میتواند در انواع مختلفی باشد. عایقهای صوتی کف نیز مانند عایقهای دیوار و سقف دو گروه روکار و توکار هستند. خرید عایق آکوستیک توکار مناسب ساختمانهای در حال ساخت است. اما اگر مانند بیشتر سازههای ساخته شده، سقفها عایق نشده باشند، باید از نوع روکار آن استفاده کرد.
عایق صوتی روکار سقف از جنس پشم شیشه، پشم سنگ، پلی یورتان، پلی استایرن، تایلهای فیبر معدنی و مواد دیگری ساخته میشوند.
عایق آکوستیک با توجه جنس عایق:
پشم سنگ:
پشم سنگ یکی از مواد نارسانا در برابر صدا و حرارت است. ضدآتش بودن این ماده از دیگر ویژگیهای آن است. پشم سنگ از انواع عایق صوتی ضدآلرژی و بدون ضرر برای انسان است. این ماده نارسانا از نوعی سنگ آذرین با نام بازالت ساخته میشود. هدایت الکتریکی در این ماده در حد صفر است. وزن سبکی هم دارد و بار سازه را بیشتر نمیکند.
از برتریهای پشم سنگ این است که در تولید آن مواد شیمیایی استفاده نمیشود. پشم سنگ یکی از بهترین مواد نارسانای صوتی است و دوام بالایی دارد.
پشم شیشه:
پشم شیشه عایقی سنتی است که برای بسیاری از مردم شناخته شده است. برای ساخت این عایق، شیشه را به شکل مایع درمیآورند. پس از آن ذرات شیشه را به الیاف اضافه میکنند تا تبدیل به عایق شود. ساختار پشم شیشه ساختاری الیافی و فیبری است که با نگهداشتن هوا در میان خود تبدیل به مادهای نارسانا میشود.
از پشم شیشه در عایقکاری دیوارها، سقف ساختمان، لولههای بزرگ صنعتی، مخزنهای مواد، سولهها و... استفاده میشود.
پشم سرباره:
پشم سرباره عایقی معدنی است و از بازیافت ضایعات کوره ذوب آهن به دست میآید. این ماده نارسانا از محصولات جانبی کارخانههای فولاد و ذوب آهن است. پشم سرباره در صنایع بسیاری مانند تجهیزات تولید برق، صنایع آهن، فولاد و صنایع دیگر استفاده میشود.
یونولیت:
یونولیتها ورقههایی در اندازههای مختلف، و مکعبی شکل هستند. یونولیتها چگالی بالایی دارند و در موتورخانهها در مقیاس بالا مورد استفاده قرار میگیرند. یونولیت در مرحله سفتکاری ساختمان استفاده میشود و جذب کننده صدای خوبی است. ماده اصلی تشکیلدهنده یونولیت پلی استایرن است. این ماده یکی از عایقهای صوتی ارزان است که به همین دلیل استفاده زیادی در صنعت ساختوساز پیدا کرده است.
یونولیت در سقف و دیوارهای سازه، و در زمان ساخت استفاده میشود. ماده سبکی است و به کار بردن آن آسان است. البته جذب صوتی آن در حد خیلی بالایی نیست. وزن کم آن هم مقاومت سازه را در برابر زمینلرزه بالا میبرد.
عایق الاستومری:
عایق الاستومری از بهترین و پرکاربردترین عایقهای آکوستیک است. در اینکه این عایق آکوستیک چیست باید گفته شود عایق الاستومری عایقی چندکاره است. عایق الاستومری نهتنها عایق صدا است، بلکه عایق خوبی در برابر آلودگی، رطوبت و بخار آب هم به شمار میرود.
وزن عایقهای الاستومری سبک است و انعطافپذیری بالای آنها هم این عایقها را مناسب استفاده در بسیاری از صنایع ساخته است. از نمونه تاسیساتی که از عایق الاستومری بهره میبرند میتوان به کانالهای هوا، لولههای بزرگ، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و صنعت خودرو اشاره کرد.
فوم عایق آکوستیک پلی یورتان:
فوم عایق صوتی پلی یورتان یکی از پرمصرفترین نارساناهای صوتی و حرارتی در صنعت ساختوساز است. موادی که در ساخت پلی یورتان به کار رفتهاند، مایع هستند. فوم عایق صوتی پلی یورتان بهصورت اسپری تولید میشود و به داخل فضاهایی که باید عایق شوند، پاشیده میشود.
فوم عایق آکوستیک اکس پی اس (XPS):
فوم اکس پی اس هم از عایقهای چندمنظوره است. این ماده هم عایق صوتی است و هم عایق خوب حرارتی و رطوبتی است. این فوم از ترکیب پلی استایرن با عوامل سازنده فوم به دست میآید. از ویژگیهای فوم اکس پی اس تجزیهپذیر بودن و دوستدار محیط زیست بودن آن است. چگالی فوم آکوستیک اکس پی اس که به فوم سبز هم معروف است، شبیه پلی یورتان است.
در واقع میتوان گفت فوم اکس پی اس همه ویژگیهای مثبت پلی یورتان را در خود حفظ کرده، اما بخشهای مخرب آن که از بین برنده لایه ازن است را حذف کرده است. فوم عایق آکوستیک XPS عملکرد بهتری نسبت به فومهای پلی یورتان دارد و جایگزین خوبی هم برای آنها است.
دیوارپوش ضدصدا:
دیوارپوش ضدصدا هم نوعی دیگر از انواع عایق صوتی دیواری است. به مدد این عایق بهراحتی میتوان دیوارهای محل کار یا زندگی را آکوستیک کرد. نحوه نصب عایق آکوستیک ضدصدا بسیار آسان است و هرکسی میتواند این کار را انجام دهد. یکی از انواع این نوع دیوارپوشها، دیوارپوش پلیمری GFRG است که ترکیبی از الیاف شیشه با گچ تقویتشده فایبرگلاس است.
عایق ایزوهم:
عایق ایزوهم نارسانایی چندمنظوره است. این عایق علاوه بر آکوستیک ساختن سازه، آن را در برابر نفوذ حرارت هم ایمن میکند. عایق ایزوهم از لایههایی شبیه لایههای یونولیت ساخته شده است. با ضخامت بیشتر لایهها، آکوستیک شدن فضا هم بیشتر میشود. عایق ایزوهم حساسیتهای تنفسی و پوستی ایجاد نمیکند و یکی از بهترین عایقهای صوتی به شمار میرود.
فوم عایق آکوستیک ریباند (Rebond Foam):
فوم ریباند از تکههای فوم پلی یورتان ساخته میشود. این فوم عایقی بازیافتی و کارآمد در صنعت ساختوساز به شمار میرود.
نحوه نصب عایق آکوستیک:
نحوه نصب عایق آکوستیک آسان است و شما میتوانید آن را در خانه انجام دهید. یکی از مواد عایق صوتی سازه، فوم عایق آکوستیک است. برای نصب فومهای عایق، ابتدا دیوار یا دیوارهایی که قرار است عایق شوند را اندازه بگیرید. پس از آن پنلهای دیواری را در اندازههای لازم برش دهید. برای نصب آسانتر و بهتر پنلها، بهتر است آنها را به چند بخش تقسیم، و سپس نصب کنید.
پنل یا مقوا برای آسیب ندیدن دیوار بر روی آن نصب میشود. پس از آن فوم عایق آکوستیک را با میخ و چسب بر روی آنها نصب کنید. برای برش دادن پنلها از اره، و برای برش دادن فومها میتوانید از چاقوی الکتریکی استفاده کنید. برای عایقکاری کامل اتاق بهتر است سقف آن هم عایق شود.
عایق آکوستیک خودرو:
خودروها به دلایل مختلفی آکوستیک میشوند. یکی از مهمترین دلیلهای خرید عایق آکوستیک خودرو، بهبود صدای باندهای پخش است. جلوگیری از انتقال صدا از موتور و بیرون از خودرو به کابین سرنشین هم دلیل دیگر عایق کردن خودرو است. مواد مختلفی برای عایق کردن خودرو در بازار موجود است.
ورق دمپینگ:
ورق دمپینگ در دو نوع دمپینگ بلاک گلد و دمپینگ بلاک سیلور در بازار موجود است. ورقهای دمپینگ کارایی سیستم صوتی خودرو را بهتر میکنند و از لرزش اجزای فلزی خودرو در پخش با صدای بلند جلوگیری میکنند.
نمد ریسایکل یا نمد خودرویی:
نمد ریسایکل نوعی عایق آکوستیک خودرو از جنس نخی است. در برخی خودروها از این ماده در کف و درها، و حتی در سقف استفاده شده است. در خودروهایی که عایق نیستند، میتوان از این نمد برای عایقسازی استفاده کرد. یک نکته را درباره این ماده باید بدانید و آن این است که عایق ریسایکل نسوز نیست، پس نباید در نزدیکیهای موتور خودرو مورد استفاده قرار گیرد.
فوم الاستومری:
فوم الاستومری از پیشرفتهترین عایقهای حرارتی و صوتی موجود در بازار است. این فوم از بهترین انواع عایق اکوستیک خودرو است که میتواند در درها، سقف و پشت داشبورد به کار رود. کندسوز بودن این عایق هم یکی از بهترین ویژگیهای آن است.
فوم شانه تخممرغی الاستومری:
یکی دیگر از انواع عایق صوتی خودرو فوم شانه تخممرغی الاستومری است. ساختار تخممرغیشکل این فوم نقش زیادی در عایق ساختن خودرو دارد. از این ماده در زیر کاپوت و درهای خودرو استفاده میشود.
فوم شانه تخممرغی ابری:
فوم شانه تخممرغی ابری یکی دیگر از مواد مناسب برای عایقسازی خودرو است. فوم ابری در درهای خودرو کار گذاشته میشود. این فوم نسوز نیست و باید دقت کرد در نزدیکی موتور خودرو استفاده نشود.
فوم پلی اتیلن:
فوم پلی اتیلن هم نوعی دیگر از انواع عایق اکوستیک خودرو است. این فوم قیمت پائین، و البته کارایی پائینتری هم از عایقهایی مانند عایق الاستومری دارد. از فوم پلی اتیلن بیشتر در سقف، و گاهی در درهای خودرو استفاده میشود.
عایق آکوستیک و نحوه خرید آن
با مروری بر همین مقاله درمییابیم عایق آکوستیک انواع بسیاری دارد. برای خرید عایق صوتی ابتدا باید کاربرد آن مشخص شود. خودروها نیاز به نوعی خاص از عایقها دارند. خرید عایق آکوستیک برای سازهها هم دقتهای خاص خود را میطلبد. خرید عایق آکوستیک برای دیوار، کف یا سقف سازه با هم متفاوت است. همچنین عایقسازی ساختمانها در زمان ساخت، با عایق کردن آنها پس از ساخت، تفاوتهای زیادی دارد.
عایق آکوستیک و قیمت آن
عوامل مختلفی در قیمت عایق آکوستیک دخالت دارند. یکی از مهمترین این عوامل، نوع عایق صوتی است. عامل بعدی تاثیرگذار در هزینه عایق صوتی، جنس آن است. ضخامت و چگالی ماده نارسانا، گزینه دیگر تعیینکننده در قیمت عایق صوتی است. همچنین اندازه سطحی که باید عایق شود و میزان جذب صوتی مورد نظر، عوامل دیگر موثر در تعیین قیمت عایق آکوستیک هستند.
گزینه دیگری نیز در این زمینه دارای اهمیت بسیار است و آن تحمل دمایی عایق صوتی است. حتی جذب آب هم میتواند یکی از عوامل موثر بر قیمت عایق آکوستیک باشد. این نکته را هم در نظر داشته باشید که قیمت عایق صوتی روکار با عایق صوتی توکار هم متفاوت است.
سخن پایانی:
عایقسازی ساختمان از نظر آسایش و آرامش روانی شاید مهمتر از عایق کردن آن از نظر گرمایشی و سرمایشی باشد. اگرچه عایق بودن یک سازه از نظر گرما و سرما در بهینهسازی مصرف انرژی تاثیر بسیار مثبتی دارد، اما سروصدای بیرون سازه از نظر روانی برای افراد داخل خانه آسیبزنندهتر است.
خانهای که افراد آن هر روز در معرض سروصدای خودروهای کوچه و خیابان، بلندگوی مدرسه، بلندگوی وانت سبزی فروش و دیگر سروصداها باشند، حس راحتی و آرامش را بهطور کامل تجربه نمیکنند. با آکوستیک کردن خانه و محل کار خود میتوانید حسی تازه از زندگی را بدون صداهای اضافه تجربه کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عایق شانه تخم مرغی با کارشناسان ما تماس بگیرید.
با ما تماس بگیرید
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با ما تماس بگیرید